Läckande tarm kan leda till läckande hud

Huden är kroppen spegel många går runt med olika hudproblem och det kan vara svårt att veta vad det faktiskt kan beror på. Många förstår inte sambandet mellan tarm och hud, och vi trycker oftast ner problemet med olika krämer.

Du har säkert hört talas om en ”läckande tarm”, och har man det är det även vanligt att man har en ”läckande hud”.

Vid en läckande tarm blir tarmbarriären genomsläpplig och främmande ämnen som bl.a. osmälta matpartiklar, bakterier och virus som kommer ut i blodbanan och påverkar ditt immunsystem negativt. Din hud liknar din tarm, genom att den också har en barriär som är avsedd att skydda den från föremål och organismer som kommer utifrån. När syra manteln (det skydd huden har mot inkräktare) kommer i obalans, kan du få olika hudutslag. Dina bakterier både på huden och i tarmen spelar en avgörande roll för hur stark och motståndskraftig hudbarriär du har. 

Titta alltid på din hud inifrån och ut

Eftersom huden är kroppens största organ så får den ta över mycket av de andra organens svagheter. Det kan visa sig som acne, eksem, rosacea, pigmenteringar eller förtidigt åldrad hud, då dina celler oxiderar (bryts ner) snabbare. Man kan säga att en läckande tarm blir till slut en “läckande hud.”

 

Hur fungerar matsmältningen och tarmen?

Det första man kan titta på är hur matsmältningen fungerar och hur tarmen mår. Som vi nämnde ovan kan en läckande tarm ha mycket med dina hudproblem att göra. En läckande tarm kan uppstå om det förekommer mycket stress, kemikalier, parasiter, mat som retar tarmen eller ökad produktion av dåliga tarmbakterier.

När tarmen läcker är kroniska utslag på huden ett av de vanligaste symtom som kan uppstå. En läckande tarm har också förmågan att utlösa autoimmuna sjukdomar som direkt kan påverka huden. 

Ta kommandot över tarmen

Om du byter ut kosten och inget händer, behöver man dyka djupare ner i tarmens värld. Man behöver även arbeta med de eventuella inflammationer som kan förekomma i tarmen. Även mindre tarminfektioner kan orsaka kroniska hudutslag. Man behöver ha kunskap om hur tarmen fungerar och hur du kan bygga upp den. Att skapa en hälsosam tarmflora är viktigt, då det antagligen är en så kallad dysbios ”obalans i tarmfloran” som ligger till grund för hudproblemet. Forskning visar att personer med mycket acne inte har samma mångfald av mikroorganismer i tarmen som personer utan acne.

Har du någon matintolerans?

En matintolerans kan även utlösa hudproblem som till exempel eksem, acne och rosacea. Men oftast är inte intoleransen en grundorsak, utan en bieffekt av att du gått med en läckande tarm, eller en inflammation som varit där ett tag. För att minska och hjälpa tarmen i detta läge. Är det bra att man inte utsätter sig för onödiga kemikalier, socker, jäst, vete och mjölkprodukter. När man tar bort dessa blir oftast inte bara magen bättre, utan även huden. Det viktiga är att man håller ut och har tålamod, då det inte är någon kvick fix. Det kan ta månader för att se resultat. Det viktiga är att man ändrar sin livsstil och inte bara gör det till en tillfällig diet.

Även om intoleranser inte är grundorsaken till olika tarm- och hudproblem, kan det alltså vara en utlösande faktor. Grundorsaken kan vara något annat, som tungmetaller, parasiter, kemikalier, långvarig stress, antibiotika, som med tiden lett till en läckande tarm, inflammation och sedan till en intolerans.

Tarmen står alltså i nära relation med huden, genom den så kallade tarm-hudaxeln. Här spelar din tarmflora och dess uppsättning av goda bakterier en avgörande roll, de goda bakterierna skyddar denna axel.

Läckande tarm kan leda till näringsbrist

Alla näringsämnen transporteras med blodet från tarmen till huden. Näringsämnen kända för att ge god hudhälsa är vitamin A, vitamin C,vitamin D, vitamin E, olika former av vitamin B, zink, selen, omega 3 samt aminosyror. Brister kan också leda till sämre hudläkning, acne, eksem, bölder och fler besvärliga hudåkommor.

EN GOD TARMHÄLSA är den viktigaste hemligheten till en strålande hud.