Vår biologiske puslespill

Den menneskelige tarmen er et intenst fascinerende organ som i stor grad har vært misforstått av medisinsk vitenskap helt til fullføringen av det dyreste eksperimentet som noensinne er gjennomført: Human Genome Project, som ga noen svært overraskende resultater. Det viser seg at et menneskes DNA – innenfor alt som gjør deg til et menneske – utgjør mindre enn 1 %. Det har nå blitt fastslått at de andre 99 % av DNA-et som gjør deg til et komplett menneske, får du fra mikrobene dine – ja, dine bakterier! Du er en individ, men du er også en kollektiv. Vår forståelse av den menneskelige tarmen og det symbiotiske forholdet vi har med våre mikrober har vokst i rasende fart. For eksempel ble det anslått at det fantes omtrent 4 500+ arter og stammer av bakterier i tarmen da man begynte å undersøke den. Det er nå fastslått at det er omtrent 20 000+ arter og stammer av bakterier, og tellingen fortsetter.

Hva er et mikrobiom nøyaktig?

Ordet “mikrobiom” defineres som samlingen av mikrober eller mikroorganismer som lever i en miljø og skaper en form for “mini-økosystem”. Vårt menneskelige mikrobiom består av samfunn av symbiotiske, kommensale og patogene bakterier (sammen med sopp og virus) som alle kaller våre kropper hjem. Disse samfunnene eksisterer i unike, komplementære blanding og bebor alt fra vår hud, nese til våre munn og øyne, og selvfølgelig våre tarm.

Noen av disse bakteriene – de kommensale – er bare med på en gratis tur, mens andre – de symbiotiske bakteriene – tilbyr et gjensidig fordelaktig forhold. Alltid lurer, selv om i mye mindre antall, patogener – sykdomsfremkallende opportunistiske mikrober. Patogener forårsaker imidlertid ikke alltid …d.

Fra og med vårt immunforsvar fastsetter vårt mikrobiom parametrene der våre kropper vurderer om noe er venn eller fiende. Det opprettholder harmoni, balanse og orden blant sine egne samfunn, som sikrer at opportunistiske patogener holdes til et minimum, samtidig som det hindrer vertsorganismen fra å angripe seg selv.

Det er vår første, andre og tredje forsvarslinje – begynner med vår hud, deretter våre slimhinner og til slutt vår tarm, som gir en levende barriere som kan modifiseres og transformeres for å passe individuelle behov og unike miljøer.

Vår tarm (mikrobiota) er grunnleggende for nedbrytning og absorpsjon av næringsstoffer. Uten den ville majoriteten av vårt matinntak ikke bare være vanskelig å fordøye, men vi ville heller ikke kunne utvinne de viktige næringsstoffene som er nødvendige for å fungere.