Lekk tarm kan føre til lekkasje av hud

Huden er kroppens speil, og mange sliter med ulike hudproblemer uten å vite hva det egentlig kan skyldes. Mange forstår ikke sammenhengen mellom tarm og hud, og vi pleier ofte å undertrykke problemet med forskjellige kremer.

Du har sikkert hørt om en “lekk tarm”, og har man det, er det også vanlig å ha en “lekkende hud”.

Ved en lekk tarm blir tarmbarrieren gjennomtrengelig, og fremmede stoffer som ufordøyd matpartikler, bakterier og virus kommer ut i blodbanen og påvirker immunsystemet ditt negativt. Huden din ligner tarmen din, ved at den også har en barriere som er ment å beskytte den mot gjenstander og organismer utenfra. Når hudens syremantel (beskyttelse mot inntrengere) kommer i ubalanse, kan du få ulike hudutslett. Bakteriene dine både på huden og i tarmen spiller en avgjørende rolle for hvor sterk og motstandsdyktig hudbarrieren din er.

Se alltid på huden din innenfra og ut

Siden huden er kroppens største organ, tar den på seg mye av de andre organenes svakheter. Dette kan komme til uttrykk som akne, eksem, rosacea, pigmenteringer eller for tidlig aldret hud, når cellene dine oksiderer (brytes ned) raskere. Man kan si at en lekk tarm til slutt blir til en “lekkende hud.”

 

Hvordan fungerer fordøyelsen og tarmen?

Det første man kan se på er hvordan fordøyelsen fungerer og hvordan tarmen har det. Som vi nevnte ovenfor, kan en lekk tarm ha mye å gjøre med hudproblemene dine. En lekk tarm kan oppstå hvis det er mye stress, kjemikalier, parasitter, mat som irriterer tarmen eller økt produksjon av dårlige tarmbakterier.

Når tarmen lekker, er kroniske utslett på huden en av de vanligste symptomene som kan oppstå. En lekk tarm har også evnen til å utløse autoimmun sykdom som direkte kan påvirke huden.

Ta kontroll over tarmen

Hvis du endrer kostholdet og ingenting skjer, må du dykke dypere inn i tarmens verden. Du må også jobbe med eventuelle betennelser som kan forekomme i tarmen. Selv mindre tarminfeksjoner kan forårsake kroniske hudutslett. Man trenger kunnskap om hvordan tarmen fungerer og hvordan du kan bygge den opp. Å skape en sunn tarmflora er viktig, da det antageligvis er en såkalt dysbiose, en “ubalanse i tarmfloraen,” som ligger til grunn for hudproblemet. Forskning viser at personer med mye akne ikke har den samme mangfoldet av mikroorganismer i tarmen som personer uten akne.

Har du noen matintoleranse?

En matintoleranse kan også utløse hudproblemer som for eksempel eksem, akne og rosacea. Men ofte er ikke intoleransen den grunnleggende årsaken, men heller en bieffekt av at du har hatt en lekk tarm eller en betennelse som har vært der en stund. For å redusere og hjelpe tarmen i denne tilstanden, er det bra å unngå unødvendige kjemikalier, sukker, gjær, hvete og meieriprodukter. Når du fjerner disse, blir vanligvis ikke bare magen bedre, men også huden. Det viktige er å være utholdende og tålmodig, da det ikke er noen rask løsning. Det kan ta måneder å se resultater. Det viktige er å endre livsstilen din og ikke bare gjøre det til en midlertidig diett.

Selv om intoleranser ikke er den underliggende årsaken til ulike tarm- og hudproblemer, kan det altså være en utløsende faktor. Den underliggende årsaken kan være noe annet, som tungmetaller, parasitter, kjemikalier, langvarig stress, antibiotika, som med tiden har ført til en lekk tarm, betennelse og deretter til en intoleranse.

Tarmen er altså i nær forbindelse med huden gjennom det såkalte tarm-hudaksen. Her spiller tarmfloraen din og dens sammensetning av gode bakterier en avgjørende rolle, de gode bakteriene beskytter denne aksen.

Lekk tarm kan føre til næringsmangel

Alle næringsstoffer transporteres med blodet fra tarmen til huden. Næringsstoffer som er kjent for å gi god hudhelse inkluderer vitamin A, vitamin C, vitamin D, vitamin E, forskjellige former for vitamin B, sink, selen, omega 3 og aminosyrer. Mangler kan også føre til dårligere hudheling, akne, eksem, byller og andre plagsomme hudproblemer.

EN GOD TARMHELSE er den viktigste hemmeligheten for en strålende hud.