Derfor er god magehelse viktig under trening

Uansett om du driver med idrett på elite nivå eller bare nyter trening og en aktiv livsstil, er det aldri gøy å bli tvunget til ufrivillig hvile på grunn av et svekket immunforsvar. Dette er imidlertid ikke uvanlig for personer som driver med høyintensiv trening. Mens skånsom trening har en positiv innvirkning på immunforsvaret og gjør det sterkere, viser forskning at høyintensiv trening midlertidig svekker immunforsvaret, noe som medfører økt risiko for infeksjoner og utmattelse. Den gode nyheten for alle som elsker hard trening er at en sunn og balansert tarmflora kan styrke immunforsvaret og dermed forbedre både generell helse og høyintensiv trening.

Høyintensiv trening kan midlertidig svekke immunforsvaret

Et sterkt immunforsvar er viktig for å kunne prestere på høyt nivå. Immunforsvaret hjelper kroppen med å komme seg raskere etter en intens treningsøkt og beskytter mot infeksjoner og skadelige bakterier. Men mens mild trening har en positiv innvirkning på immunforsvaret, har mer intensiv trening – spesielt utholdenhetstrening – vist seg å midlertidig svekke immunforsvaret, noe som gjør kroppen mer mottakelig for bakterier og infeksjoner. Etter en høyintensiv treningsøkt kan immunforsvaret være svekket i opptil 72 timer. Det er med andre ord ekstra viktig for personer som driver med høyintensiv trening å aktivt styrke sitt immunforsvar for å unngå å risikere negativ påvirkning på helsen.

80 % av immunforsvaret finnes i magen

Forskning viser at personer med en aktiv livsstil har en mer variert og balansert tarmflora. Samtidig er god magehelse nøkkelen til et sterkt immunforsvar, som er nødvendig for at vi skal føle oss bra og kunne prestere på topp. Vi har milliarder av gode bakterier i tarmen som bidrar til å regulere kroppens blodsukkernivåer, bidrar til følelsesmessig balanse, sikrer at fordøyelsen fungerer og styrker immunforsvaret. Hele 80 % av vårt immunforsvar er faktisk i magen, og en velværende tarmflora med både stor variasjon og mengde av gode bakterier gir mange positive helsefordeler. Blodet blir renset for giftstoffer, mengden skadelige bakterier reduseres, antistoffnivåene øker, vi produserer flere antimikrobielle stoffer, pH-verdien i kroppen synker og signalsystemet for immunforsvaret og våre indre organer reguleres.

Forskning på probiotika, immunforsvaret og høyintensiv ytelse

Det har blitt gjort mange studier på hvilke fordeler probiotika kan ha for idrettsutøvere. Probiotika styrker ikke bare immunforsvaret, men hjelper også kroppen med å opprettholde energi- og utholdenhetsnivåer, styrker ben- og muskelfunksjonen og reduserer oppblåsthet, gasser og magesmerter. Probiotika hjelper også med å opprettholde sunne nivåer av antioksidanter som beskytter kroppen mot oksidativt stress ved å nøytralisere frie radikaler.

En studie publisert i International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, undersøkte åttifire personer som utførte høyintensiv trening i vinterhalvåret. En gruppe fikk et probiotisk kosttilskudd… tidlig aktivering av kroppens immunforsvar.

I en annen studie fokuserte forskere på eliteidrettsutøvere som hadde overtreningssyndrom og viste tegn på både utmattelse og redusert sportsprestasjon. Her kunne man se at T-cellene hadde blitt skadet. T-cellene utgjør en aktiv og viktig del av kroppens immunforsvar. Etter å ha lagt til et daglig probiotisk kosttilskudd over en måneds tid, kunne man se at idrettsutøvernes T-celler var blitt gjenopprettet.

Forskere som studerte profesjonelle rugbyspillere fant ut at de spillerne som fikk et daglig probiotisk kosttilskudd ikke opplevde problemer med øvre luftveier like ofte eller over like lange perioder som de spillerne som i stedet fikk placebo. Rugbyspillerne som tok et probiotisk kosttilskudd over en periode på fire uker var mer enn dobbelt så sannsynlige å holde seg friske. Det ble også observert at de som likevel fikk problemer, kom seg raskere.

Styrk immunforsvaret med probiotika og en sunn livsstil

Å ta vare på magehelsen og sørge for at tarmfloraen er sunn og balansert bidrar til å opprettholde et sterkt og fungerende immunforsvar. Dette er spesielt viktig ved høyintensiv trening for å kunne trene hardt og ofte, men et velfungerende immunforsvar er viktig også for å opprettholde god generell helse. Å styrke tarmfloraen med et probiotisk kosttilskudd, samt unngå antibiotika så mye som mulig og tilbringe mye tid ute i naturen, er alle gode måter for både personer som elsker hard trening og glade mosjonister å holde seg sterke og sunne gjennom god magehelse.

 Fantastiske fordeler med trening:

  1. Stress reduseres
  2. Selvfølelsen øker
  3. Man sover bedre
  4. Man blir smartere
  5. Angst avtar
  6. Risikoen for sykdom synker